10 dôvodov prečo ti tvoja káva nechutí | Kofi.sk
preco-tvoja-nechuti-dobre

10 dôvodov prečo ti tvoja káva nechutí

4
(4)

Vidíme ako sa tváriš. Nie je to príjemný pohľad, odpil si si  a chuť nestojí za nič. Všetci sme to určite zažili ale skvelá správa je, že to tak nemusí zostať.

Kým zla príprava je niekedy nevyhnutná a ťažko to ovplyvniť, existuje veľa dôvodov prečo to tak je a ako to vôbec zmeniť. Poďme sa pozrieť na 10 dôvodov, prečo môže mať káva zlú chuť a čo môžeš urobiť preto, aby to bolo výrazne lepšie.

Hlavne dôvody prečo ti tvoja káva nechutí

Teraz prejdime na to prečo ste vlastne tu. Chcete vidieť kroky, ktoré jednoducho zamedzia tomu, aby tvoj vytúžený šálok kávy nestál „za stáru belu“. Odporúčame si chytiť nejaký blok a začať si robiť poznámky a budeme veľmi radi, keď napíšete v komentároch dole aké boli výsledky.

Kávové zrná nie sú čerstvé

Nie je nič horšie ako popíjanie kávy, ktorá bola urobená zo starých kávových zŕn, ktoré majú od čerstvosti na míle ďaleko. Bohužiaľ, zrná nemajú dlhú dobu čerstvosti po procese praženia. Čím dlhšie budeme čakať, tým to bude mať väčší vplyv na chuť kávy.

Riešenie

Keď si kúpite kávu nezabudnite vždy skontrolovať dátum praženia. Je potrebné si kupovať menšie množstvo, aby sme ju vedeli čo najskôr spotrebovať. Dobre je mať kávu v nádobe alebo prípadne v obale, ktorý bude čo najviac držať čerstvosť, teda príde do styku so vzduchom čo najmenej.

kavove-zrna-nie-cerstve

Načasovanie je zlé

Ak necháte kávu dlho lúhovať veľmi dramaticky to ovplyvní aj jej chuť.  V mnohých ohľadoch je to vec vkusu, ale bez ohľadu na to, kto si, skúšaj nájsť vhodný „timing“.

Riešenie

Skúste odmerať ako dlho trvá kým si kávu zalejete a než ju začnete piť. Budete musieť nájsť ideálny stred. Buď ju začať piť skôr alebo neskôr, sami posúdite  ako je to pre vás lepšie.

Zrná neboli pražené správne

Aj keď o tom väčšinou človek ani nechce premýšľať, veľakrát sa stane, že zrná neboli pražené správnym postupom. Ak sa o to pokúšate sami, viete eliminovať tento problém.

Riešenie

Skús kúpiť iný balíček alebo úplne zmeniť druh kávy. Ak si ich pražíš doma sám uisti sa, že postupuješ podľa inštrukcií.

ako-vyzera-zle-naprazena-kava

Náčinie používané pri pražení nie je čisté

Divili by ste sa ako väčšina výrobcov nedbá na tento problém a nečistia po každom pražení kávovar dostatočne. Ak to robíš doma je to už len otázka lenivosti. Nedostatočná čistota môže mať prekvapujúco veľký dopad na konečnú chuť samotnej kávičky.

Riešenie

Spraviť si z čistenia rutinu a nevynechať žiadnu časť spojenú s kávovarom a poriadne ho prečistiť.  Dobre vypláchnuť samozrejme každú jeho časť. Koniec koncov, kto by chcel piť kávu, do ktorej sa môže dostať rôzny druh špiny, ktorý sa vnútri kávovaru časom usádza alebo vytvára.

Zlá kvalita vody

Áno, je to žiaľ tak aj voda silno ovplyvňuje konečnú chuť kávy. Vieme, že v tomto prípade je to ťahšie vyriešiť ale nie nemožné.  Voda nemôže byť moc tvrdá.

Riešenie

Namiesto použitia vody kohútikovej vody si kúpte prefiltrovanú vodu.  Ak tak urobíte a predtým ste používali kohútikovú určite poriadne prečistite kávovar a v podstate všetko ako sme spomínali v kroku vyššie.

zla-kvalita-vody-pre-kavu

Teplota vody nie je ideálna

Voda musí byť v ideálnej teplote, čiže nie moc studená ani moc horúca. V ideálnom prípade by mala mať okolo 93 stupňov Celzia. Čím viac sa odchyľuje teplota či už nahor alebo nadol, tým väčší to má  dopad na konečnú chuť kávy.

Riešenie

Skúste používať teplomer do vody alebo termometer a nespoliehajte sa čo ti ukáže kávovar. Ak vodu zohrievať napr. v kanvici tak sa uistite, že ju zalejete až keď bude ideálna teplota.

Používaš nesprávnu úroveň mletia

Čím jemnejšie je mletie, tým ľahšie je pre vodu extrahovať aj  škodliviny z kávy, ale aj tie prospešné chcené látky.

Riešenie

Zmeňte čepeľ kávovaru. Môže sa stať, že budete mať čepeľ moc tupú alebo príliš ostrú. V prvom prípade treba len zabrúsiť v druhom vymeniť.

Moc veľa kávy naraz

Je lepšie dávať menšie dávky do kávovaru ako ho presýpať a robiť ich viacero po sebe.

Riešenie

Káva by mala byť čo najčerstvejšia to už vieme. Takže namiesto varenia veľkých dávok skúste to prerozdeliť medzi viacero malých. Aj keď to zaberie viac času, energie ale výsledný efekt je diametrálny.

Zalievaš kávu nesprávne

Je to jedna z najčastejších chýb vôbec. Väčšina ľudí sa nechá zlanáriť a robí to podľa inštrukcií, aké uvádzajú výrobcovia. Nie vždy sú úplne správne.

Riešenie

Cvičenie robí majstra, ako sa hovorí.

Zlá kvalita kávy

Vieme, že je ťažké sa o tom rozprávať, či vôbec len o tom premýšľať. Ale nie je káva ako káva. Nezostaň pripútaný k jednej značke, ale vyskúšaj toho čo najviac, a uvidíš aj v rovnakej cenovej relácií môže byť veľký rozdiel.

Riešenie

Nebuď lenivý. Predtým ako sa vydáš do obchodu, alebo sa rozhodneš objednať z internetu, pozri na internete nejaké recenzie alebo diskusie o type kávy. Niektoré alebo väčšina proste nie je hodná svojej ceny a marketing robí skvelú prácu na útok našich peňaženiek.

Záver

Ako vidíš existuje veľa dôvodov. Dobrou správou je, že mnohým z nich sa da veľmi ľahko vyhnúť. Ako sa hovorí, poznanie je moc a teraz, keď vieš dôvody, prečo tvoja káva chutí zle, je potrebné nájsť ten dôvod a konečne si užiť naozajstnú slasť, ktorú nám káva ponúka.

Ohodnoť článok

Výsledok 4 / 5. Počet hlasov: 4

Zatiaľ žiadne hlasy! Buď prvý, kto ohodnotí tento príspevok.

Žiadne komentáre

Napísať komentár