AeroPress a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť | Kofi.sk

AeroPress a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť

5
(26)

Základné informácie o AeroPresse

Pomerne nový vynález, ktorý minimalizuje dobu prípravy. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je takmer to najlepšie, čo sa dá dosiahnuť v laických podmienkach, na kávu je pri extrakcii vyvinutý aj istý tlak, takže by chuťové spektrum malo kopírovať presne to, čo sa v mletej káve nachádza. Ako vedľajší produkt dizajnu (v dobrom slova zmysle) je fantasticky jednoduché čistenie, ktoré nezaberie viac ako 10 sekúnd – po extrakcii len odoberiete bajonetový plastový filter a piest dotlačte až na koniec, čím vypadne použitý papierový filter aj stlačená kávová usadenina. Tesnenie potom stačí len umyť teplou vodou a osušiť.

Postup klasický

Piest vytiahnite úplne z komory. Na ňu nasaďte bajonetový uzáver s prepláchnutým papierovým filtrom, postavte na šálku, vsypte odmerku kávy (alebo radšej odvážte poctivých 16 g), zalejte horúcou vodou (93 ° C, ako vždy), nechajte extrahovať 10-20 sekúnd, premiešajte. Nasaďte piest s gumovým tesnením a opatrným konštantným tlakom vytlačte extrakt do šálky.

Kofi odporúča: Štýlový hand press
stylove hand press

Postup obrátený

Piest vytiahnite až na koniec, otočte bajonetom nahor, odskrutkujte plastové viečko, vsypte odmerku kávy (alebo radšej odvážte poctivých 16 g), zalejte horúcou vodou (93 ° C, ako vždy), nechajte extrahovať 10-20 sekúnd, premiešajte, založte prepláchnutý papierový filter, nasaďte viečko, otočte na šálku bajonetom dole a pomaly pretlačte.

Mletie kávy: jemné

Čas prípravy: <1 minúta

Cena za prostriedok: ~EUR

 Stláčajte a s celým aparátom zaobchádzajte opatrne, nech sa neobaríš. 

Aj keď máme AeroPress naozaj radi, patrí sa upozorniť na jednu jedinú nevýhodu: plast nemá nekonečnú životnosť a pri veľmi intenzívnom používaní (niekoľkokrát denne) sa komora, do ktorej sa nalieva horúca voda, opotrebuje. Preto odporúčame doplniť svoju výbavu kávového pioniera aj o ďalšie metódy, napríklad french press alebo prekvapkávač.

Vlastným pozorovaním sme zistili, že obzvlášť pri obrátenej metóde sa odierajú fragmenty namletej kávy steny komory tam, kde je zachytí gumový diel a posúva je po celej dráhe stláčanie. Pri postupe klasickom sa toto nestáva (piest s namletou kávou skoro neprichádza do styku) a AeroPress vám vydrží dlhšie.

Vizuálny postup ako funguje AeroPress

ako-pouzivat-aeropress

Ohodnoť článok

Výsledok 5 / 5. Počet hlasov: 26

Zatiaľ žiadne hlasy! Buď prvý, kto ohodnotí tento príspevok.

Žiadne komentáre

Napísať komentár