AeroPress a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť | Kofi.sk

AeroPress a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť

Základné informácie o AeroPresse

Pomerne nový vynález, ktorý minimalizuje dobu prípravy. Výsledná chuť kávy z AeroPressu je takmer to najlepšie, čo sa dá dosiahnuť v laických podmienkach, na kávu je pri extrakcii vyvinutý aj istý tlak, takže by chuťové spektrum malo kopírovať presne to, čo sa v mletej káve nachádza. Ako vedľajší produkt dizajnu (v dobrom slova zmysle) je fantasticky jednoduché čistenie, ktoré nezaberie viac ako 10 sekúnd – po extrakcii len odoberiete bajonetový plastový filter a piest dotlačte až na koniec, čím vypadne použitý papierový filter aj stlačená kávová usadenina. Tesnenie potom stačí len umyť teplou vodou a osušiť.

Postup klasický

Piest vytiahnite úplne z komory. Na ňu nasaďte bajonetový uzáver s prepláchnutým papierovým filtrom, postavte na šálku, vsypte odmerku kávy (alebo radšej odvážte poctivých 16 g), zalejte horúcou vodou (93 ° C, ako vždy), nechajte extrahovať 10-20 sekúnd, premiešajte. Nasaďte piest s gumovým tesnením a opatrným konštantným tlakom vytlačte extrakt do šálky.

Kofi odporúča: Aeropress Aerobie
power-aeropress

Postup obrátený

Piest vytiahnite až na koniec, otočte bajonetom nahor, odskrutkujte plastové viečko, vsypte odmerku kávy (alebo radšej odvážte poctivých 16 g), zalejte horúcou vodou (93 ° C, ako vždy), nechajte extrahovať 10-20 sekúnd, premiešajte, založte prepláchnutý papierový filter, nasaďte viečko, otočte na šálku bajonetom dole a pomaly pretlačte.

Mletie kávy: jemné

Čas prípravy: <1 minúta

Cena za prostriedok: ~EUR

 Stláčajte a s celým aparátom zaobchádzajte opatrne, nech sa neobaríš. 

 

Aj keď máme AeroPress naozaj radi, patrí sa upozorniť na jednu jedinú nevýhodu: plast nemá nekonečnú životnosť a pri veľmi intenzívnom používaní (niekoľkokrát denne) sa komora, do ktorej sa nalieva horúca voda, opotrebuje. Preto odporúčame doplniť svoju výbavu kávového pioniera aj o ďalšie metódy, napríklad french press alebo prekvapkávač.

 

Vlastným pozorovaním sme zistili, že obzvlášť pri obrátenej metóde sa odierajú fragmenty namletej kávy steny komory tam, kde je zachytí gumový diel a posúva je po celej dráhe stláčanie. Pri postupe klasickom sa toto nestáva (piest s namletou kávou skoro neprichádza do styku) a AeroPress vám vydrží dlhšie.

Vizuálny postup ako funguje AeroPress

ako-pouzivat-aeropress

Ohodnoťte náš článok

AeroPress a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť
5 (99.2%) 25 hlas[ov]
Žiadne komentáre

Napísať komentár