Aká voda je najvhodnejšia pre kávu? | Kofi.sk
Aká voda je vhodná pre kávu

Aká voda je najvhodnejšia pre kávu?

Príjemná aróma, výrazná horkastá chuť a povzbudivý efekt bez ktorého si nevie predstaviť ráno milióny (miliardy?) ľudí. Určite sa ale každému z Vás stalo, že váš obľúbený nápoj nechutil alebo nevoňal ako by ste si predstavovali. Niečo sa muselo pokaziť pri príprave kávy a keďže šálku kávy tvorí z 98% voda, je možné, že problém bude  práve v nej.

Akú vodu teda použiť?

Vo všeobecnosti platí, že ak je voda dobrá na pitie, bude dobrá aj na prípravu kávy. Do istej miery sa môžeme riadiť týmto pravidlom, ale neznamená to, že naša káva bude tou “pravou”. Z chemického hľadiska bežnú vodu z vodovodu tvoria okrem atómov vodíka a kyslíka  rozpustené minerály, chemické látky a plyny, ktorých pomer a množstvo môže mať značný dôsledok na výslednú arómu a chuť.

Ideálne hodnoty:

TDS: 120-150mg/l (ppm) obsah minerálnych látok rozpustených vo vode

pH- 7,0 neutrálne (kyslosť a zásaditosť vody)

Filtrovaná voda

Ak má Vaša voda z vodovodu chlórovú chuť alebo nieje ideálnou na prípravu kávy a nápojov, jedno z riešení je vodu prefiltrovať. Filtračné zariadenia, ako napríklad zariadenia značky Brita, sú v dnešnej dobe známe a využívané mnohými domácnostiami. Majú schopnosť zbaviť vodu chlóru, pesticídov, hliníku a ťažkých kovov ako sú olovo a meď. Taktiež redukujú vodný kameň, ktorého obsah vo vode určuje jej tvrdosť alebo naopak mäkkosť. Čím vyšší je pomer vodného kameňa vo vode, tým nižšia je schopnosť vody rozpušťať a viazať na seba aromatické látky.

Takéto filtračné zariadenie Vám pomôže vylepšiť chuť vašeho obľúbeného nápoja, ale aj predĺžiť životnosť vašich spotrebičov, keďže práve usádzanie vodného kameňa je častou príčinou poruchy či už kávovarou alebo rýchlovarných kanvíc.

Voda z reverznej osmózy

Reverzná osmóza je podobné zariadenie, ako sme spomínali vyššie, s tým rozdielom, že vodu zbavuje kompletne všetkých minerálov a nečistôt ktoré obsahuje. Možno by sa zdalo, že takáto voda je tou najideálnejšou na prípravu kávy, no nieje tomu tak. Takto prefiltrovanej vode chýbajú minerály magnézium a kalcium. Aj keď je naším cieľom znížiť obsah minerálov vo vode aby nebola tvrdá, určité množstvo látok je pri príprave kávy esenciálnych.

Podľa asociácie SCAA je ideálnym množstvom minerálnych látok vo vode na prípravu kávy 150ppm čo sa rovná 150 miligramov na liter vody. Najlepším riešením by bolo množstvo minerálov zmerať pomocou TDS metra, čo je prístroj na meranie solí, minerálov a kovov rozpustených vo vode. Ak takú možnosť ale nemáte, môžete svoju vodu z reverznej osmózy zriediť s tou z vodovodu, a odsledovať, aký pomer miešania prináša najlepšie výsledky pri príprave vašej kávy.

Balená minerálna voda

Jednou z možností je balená voda, treba však rátať s tým, že každá voda má iné pH a iný pomer minerálnych látok. Balené vody bývajú zvyčajne buď zásadité, to znamená že majú zvýšené množstvo minerálov, alebo naopak kyslé s nízkym obsahom minerálov. Preto je veľmi náročné nájsť ideálnu balenú vodu vhodnú na prípravu tej najlepšej kávy. Ako najvhodnejšie sa však javia dojčenské vody, ktoré obsahujú znížené množstvá minerálov, ktorých hodnota sa pohybuje okolo 140 miligramov na liter vody.

Príprava vlastnej ideálnej vody

V dnešnom svete sa dá zohnať čokoľvek, preto bezproblémov dostanete kúpiť špeciálnu vodu na kávu alebo špeciálne prípravky na jej úpravu. My sa s vami podelíme o recept ako si doma pripraviť vodu s čo najideálnejším pomerom rozpustených látok a pH.

Budete potrebovať: 

  • 1 liter demineralizovanej/destilovanej/RO vody
  • 12,9 gramu sódy bikarbóny
  • 25 gramu epsomskej sol (horká soľ)

Postup:

Zmiešajte sódu bikarbónu a soľ s 0.5 litrom vody a poriadne premiešajte pokiaľ sa všetky pevné látky nerozpustia. Takto pripravený roztok predstavuje koncentrát, ktorým budeme ďalej riediť našu demineralizovanú vodu. Pridajte 2ml koncentrátu do 500ml demineralizovanej vody a príprava najlepšej kávy sa môže začať.

Záver

Ak s vašou kávou nieje niečo v poriadku alebo ste len zvedavý, či by vaša káva nemohla chutiť ešte lepšie, stojí za zváženie zaexperimentovať a vyskúšať rôzne druhy vody. Najjednoduchšou cestou je poobzerať sa v obchode po dojčenskej vode. Zvyčajne majú dojčenské vody priaznivé hodnoty na prípravu kávy, a taktiež sú tou nejekonomickejšou voľbou. Ak máte všeobecný problém s vodou z kohútika, pomôže vám filtračná kanvica alebo reverzná osmóza ktoré navyše predľžia životnosť vašich spotrebičov, kedže ich chránia pred nadbytočným vodným kameňom.

Ohodnoťte náš článok

Aká voda je najvhodnejšia pre kávu?
5 (99.21%) 202 hlas[ov]
Žiadne komentáre

Napísať komentár