Aké druhy chuti a vône kávy poznáme | Kofi.sk
chut-a-vona-kavy

Aké druhy chuti a vône kávy poznáme

Konzumácia kávy je pre mnohých z nás esenciálnym zážitkom. V tomto článku vám teda ponúkneme informácie, ktoré ti umožnia vychutnať si kávu dosýta. Chuť a vôňa kávy bude pre teba naozajstným zážitkom!

Vôňa kávy

Naša schopnosť zachytávať vône a pachy má obrovský dopad aj na chuť, ktorú vnímame. Predtým, ako začneš testovať vôňu svojej kávy, uisti sa, že je tvoj nos čistý a voľný. Vo všeobecnosti sa vôňa kávy dá vždy vtesať do troch základných skupín.

  • Enzymatická

Káva, ktorá sa praží, je v podstate semeno ovocia podobného bobuliam. Práve vďaka tomuto je mnoho druhov kávy poznačených ovocnou alebo kvetovou arómou. Tieto nádychy sú známe ako enzymatické vlastnosti kávy a pripomínajú nám prvotný stav kávy – jej rastlinnú podstatu. Tieto arómy môžu byť podobné vôni bobulí, citrusových plodov a dokonca cibule či melónu.


  • Karamelová

Za túto kategóriu môžu chemické reakcie, ktoré sa dejú vtedy, keď sú aminokyseliny a cukry vystavené teplu. Tieto príjemné arómy pripomínajú vôňu pražených orechov či dokonca kakaa. Rôzne druhy kávy produkujú rôzne množstvo karamelovej arómy, mal by si však byť schopný rozoznať ich.


  • Suchodestilovaná

Počas praženia kávy sa vláknitý materiál zŕn doslova pečie. Práve toto prináša káve jej unikátnu arómu pripomínajúcu drevo alebo tabak. Niektoré jedinečné druhy dokonca vydávajú arómu kože. Proces praženia a suchej destilácie teda dodáva kávovým zrnám túto unikátnu vôňu. Čím tmavšie zrná sú, tým je táto vôňa silnejšia.

chuť kávy barista

Chuť kávy

Väčšina z nás pije kávu práve pre jej neopakovateľnú a nezameniteľnú chuť. Každý druh je výnimočný niečím iným a napríklad káva z Brazílie chutí inak ako tá z Etiópie. Existuje nespočetné množstvo pomenovaní pre chuť kávy. Prinášame vám aspoň niekoľko z nich. O mnohých ste možno ani nevedeli.

Popolová – príchuť, ktorú nájdeš najmä v tmavých druhoch kávy a prináša nádych krbu

Pečená – jednoduchá a často „nudná“ príchuť kávy

Kyslá – častokrát veľmi nepríjemná chuť, ktorú cítime v zadne časti jazyka

Buketová – príchuť čerstvo zomletej kávy

Chlebová – káva s nádychom cereálnych zŕn, ktorá veľakrát pramení z kyslejších a neefektívne pražených zŕn

Jasná – šťavnatá a chutná príchuť

Slaná – ak je káva ponechaná na pražiči dlho alebo je prehriata, často chutí jemne slano

Karamelová – jedna z najobľúbenejších aróm, ktorá pripomína karamelizovaný cukor alebo sirup

Uhlíková – nádych pripomínajúci spálené drevo je obsiahnutý najmä v tmavých druhoch kávy

Čokoládová – ďalšia mimoriadne obľúbená príchuť

Citrusová – aróma citrusových plodov

Zemná – nádych čerstvej, vlhkej zeminy, ktorý môže značiť kvalitu, ale ja nekvalitu kávy

Fermentovaná – kyslastý nádych cibule, ktorý vznikol pri pridlhej dobe fermentácie

Kvetová – čerstvé kvety, ktoré sú často doplnené o ovocnú či bylinkovú vôňu

Ovocná – aróma, ktorá pripomína rozličné druhy ovocia

Trávová – pokosená tráva pripomína túto príchuť, ktorá vzniká málo vypraženými zrnami alebo zrnami poškodenými vodou

Bylinková – káva s nádychom bylín

Kožená – káva, ktorá má príchuť kože a je často nachádzaná v západoafrických druhoch

Mäkká – vybalansovaná a jemná chuť bez silných aróm

Oriešková – ďalší populárny nádych pripomínajúci orechy

Papierová – prichádza na povrch vtedy, keď je káva uchovávaná v papierových vrecúškach

Štipľavá – chuť pripomínajúca škoricu alebo klinčeky

Tabaková – príchuť a vôňa čerstvého tabaku, ktorá nemusí byť vždy nepríjemná

Vínová – jedinečné spojenie chuti, vône a pocitu v ústach pripomínajúce víno

Ohodnoťte náš článok

Aké druhy chuti a vône kávy poznáme
5 (100%) 22 hlas[ov]
Žiadne komentáre

Napísať komentár