Ako vážiť vodu a kávu? | Kofi.sk
ako správne vážiť kávu a vodu

Ako vážiť vodu a kávu?

Mnohí milovníci kávy sa zhodneme, že jedným z najdôležitejších krokov k dokonale pripravenej šálke kávy je zvolenie správnych pomerov. Tie sú dôležité na prípravu najrozličnejších nápojov – niektoré vyžadujú presný pomer vody a kávy 1:1, iné zas viac kávovej zmesi a naopak. Ako však správne odvážiť vodu a kávu tak, aby sme vytvorili tú najlepšiu šálku kávy? V tomto článku si prezradíme viac.

Ako nato ?

Vo svete kávy je preferovaný pomer 30 gramov kávových zŕn ku 500 mililitrom vody. Môžete však experimentovať a ako som už spomenul, ak si chcete pripraviť konkrétny nápoj, pomery sa budú meniť. Základom je však kuchynská váha a nádobky, v ktorých ingrediencie chceme vážiť. K dispozícii sú aj mikrováhy, nám však bude stačiť obyčajná kuchynská váha.

ako vážiť správne kávu

1. Váženie vody

Na váženie teda budete potrebovať kuchynskú váhu, ktorá váži v gramoch. Umiestnite na ňu nádobku na vodu a vyrovnajte váhu tlačidlom „Tare“. Keď sa váha vynuluje, nalejte vodu a odmerajte presný pomer. Ku koncu môžete ešte pridať niekoľko mililitrov. Tieto sa vyparia a vy tak dostanete žiadanú výslednú hodnotu.

2. Váženie zŕn

Arabica, Robusta alebo iný druh kávy – pri vážení je postup rovnaký. Stačí si zvoliť svoj obľúbený druh. Opäť na váhu položte misku a odvážte ju tlačidlom „Tare“. Po vynulovaní nasypte celé zrná kávy a odvážte ich. Tu nemusíte pridávať nič. Navážené zrná si potom môžete sami pomlieť a zaistiť tak dokonalú arómu a chuť kávy.

Po správnom meraní je na rade samotné lúhovanie, príprava a konzumácia kávy. Ak patríte k detailistom, tento postup rozhodne oceníte. Nebojte sa experimentovať s pomermi, druhmi kávy, časmi lúhovania a všetkými premennými, ktoré sa pri káve vyskytujú. Nájdete si tak vlastný smer a budete si môcť užívať vašu dokonalú šálku kávy!

Ohodnoťte náš článok

Ako vážiť vodu a kávu?
5 (100%) 11 hlas[ov]
Žiadne komentáre

Napísať komentár