Spoločnosť Sancoffee sa zrodila v roku 2000 zo spoločného sna skupiny farmárov z okolia mesta Santo Antonio do Amparo v štáte Minas Gerais. Títo pestovatelia mali veľmi skoro víziu pre vznikajúci trh so špeciálnou kávou a pre rozvoj pestovania kávy v regióne.
S veľkou podporou a povzbudením pána Fernanda Paivu, priekopníka špeciálnych káv v Campo das Vertentes od 60. rokov, títo výrobcovia získali sklad a založili družstvo. Postupom času sa táto infraštruktúra vyvinula do podoby najmodernejších, plne automatizovaných strojov na suché mletie a skladovacích riešení. Od svojho vzniku je spoločnosť Sancoffee hlavnou hnacou silou rozvoja špeciálnej kávy v regióne Campo das Vertentes.
Spoločnosť Sancoffee, ktorá je hlboko zapojená do miestnej komunity, je hrdým podporovateľom iniciatív zameraných na pokrok a prosperitu prostredníctvom podnikania s kávou. Spolu s členskými farmami sa družstvo podieľa na viacerých projektoch zameraných na sociálnu a environmentálnu zodpovednosť s cieľom zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť činnosti v oblasti kávy.
Vďaka tomuto úsiliu získala spoločnosť Sancoffee v roku 2019 pečať B-Corp. Z obchodného hľadiska sa spoločnosť Sancoffee vždy riadila transparentnosťou a dôverou, čo viedlo k dlhodobým vzťahom na celom svete, pričom väčšina zákazníkov má viac ako 10 rokov.
V súčasnosti sa spoločnosť Sancoffee stále riadi dôslednosťou, inováciami, integritou, správcovstvom a transparentnosťou, pričom sa snaží neustále prispôsobovať novým trendom na trhu a využívať kávu ako nosič na vytváranie lepšieho života pre všetkých zúčastnených.
Čerešne sa zbierajú prevažne strojmi, ktoré sú nastavené tak, aby sa zozbieralo čo najviac zrelých čerešní, pričom sa sledujú aj rôzne fázy zrelosti jednotlivých odrôd. Po zbere sa čerešne okamžite presúvajú na dláždené sušiace terasy, pričom sa vynecháva mokrý mlyn.
Keďže nedochádza ku kontaktu s vodou, tento postup môže výrazne zabrániť vzniku prípadných “kvasných” chutí. Na terasách sa zrno rozprestiera v extrémne tenkých vrstvách, takmer “zrno po zrne”, bez prekrývania. Tým sa zvýši vystavenie slnečnému žiareniu, a tým sa urýchli proces sušenia. Vďaka týmto dvom opatreniam si partie zachovávajú pevnú čokoládovú a orechovú chuť s malými náznakmi kyslosti.
Keď zrno dosiahne poslednú fázu sušenia (približne 20 % vlhkosti), prepraví sa do mechanických rotačných sušičiek, ktoré dokážu kopírovať podmienky na terase v plne kontrolovanom prostredí. Teploty sú elektronicky prednastavené na približne 35-40 °C, čo umožňuje dodržiavať plánovanú krivku sušenia, a tým dosiahnuť väčšiu rovnomernosť dávky z hľadiska obsahu vlhkosti.