Prvá stanica a spracovanie kávy v krajine bola postavená v roku 1952. Bola pomenovaná „Butegana“, čo znamená „byť uväznený“, pretože rwandskí vojaci boli kedysi uväznení v údolí burundskou armádou. Väčšina kávovníkov v Burundi sú červené bourbony. Vzhľadom na čoraz menšiu rozlohu kávovníkových výsadieb je starnutie podpníkov v Burundi veľmi veľkým problémom. Mnohí poľnohospodári majú stromy, ktoré majú viac ako 50 rokov, ale pri malých pozemkoch, ktoré obhospodarujú, je ťažké ospravedlniť úplné vyradenie stromov z produkcie na 3 – 4 roky, kým nové výsadby začnú prinášať úrodu. S cieľom povzbudiť poľnohospodárov, aby obnovili svoje výsadby, Greenco nakupuje semená od Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU), zakladá škôlky a predáva sadenice poľnohospodárom za cenu nižšiu alebo za cenu, ktorá je nižšia ako náklady. Na spracovateľskej stanici môžu poľnohospodári získať aj organické hnojivo z kávovej drviny.
Spracovanie
Počas sezóny zberu sa všetka káva zbiera selektívne ručne. Väčšina rodín má len 200 až 250 stromov a zber vykonáva takmer výlučne rodina. Po vytriedení sa čerešne umiestnia do betónových fermentačných nádrží potiahnutých epoxidom. Do nádrží sa pridávajú kvasinky Cima zakúpené od francúzskej spoločnosti Lalcafe. Potom sa nádrže zakryjú a nechajú sa kvasiť približne 12 hodín. Kvasinky LALCAFÉ CIMA™ (Saccharomyces cerevisiae) boli špeciálne vyvinuté na výrobu kávy počas štvorročného výskumu a skúšok. Skúšky v rôznych regiónoch a prostrediach ukázali, že kvasinky Cima sú vhodné na lepšie riadenie procesu fermentácie a efektívne zvyšovanie kvality šálok. Kvasinky dokážu kontrolovať proces fermentácie a znižovať riziko výskytu kazivých mikroorganizmov, ktoré môžu vytvárať nežiaduce vady. Okrem toho jej špecifický metabolizmus a vysoká kapacita aj pri nízkych teplotách (minimálne 15 °C v nádrži na kávu) umožňujú vyjadriť svieže a ovocné vlastnosti aj vo vyšších nadmorských výškach. Po skončení fermentácie sa čerešňa prevezie na sušiace stoly, kde sa pomaly suší 2 až 3 týždne, počas ktorých sa opakovane triedi a preosieva, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Čerešne sa nechajú sušiť od východu do západu slnka a večer alebo počas dažďa sa prikryjú plachtou. Úroveň vlhkosti sa starostlivo sleduje a opakovane sa vizuálne kontroluje, aby sa odstránili všetky zvyšné nedostatky alebo poškodené zrná.
Varieta
Jedna z kultúrne a geneticky najvýznamnejších odrôd C. arabica na svete, známa vynikajúcou kvalitou v šálke v najvyšších nadmorských výškach. Bourbon je cenený pre svoju komplexnú kyslosť a úžasnú rovnováhu. Často má sladkosť a príjemnú sviežu kyslosť, ale v závislosti od miesta pestovania môže mať pomerne výraznú chuť.
Anaeróbna fermentácia
Kvasenie je chemický proces, pri ktorom sa sacharidy, napríklad cukry, rozkladajú na alkoholy alebo kyseliny pôsobením mikroorganizmov za neprítomnosti kyslíka. Hoci je fermentácia svojou povahou anaeróbny proces, pojem „anaeróbna fermentácia“ sa vzťahuje konkrétne na fermentáciu, ktorá prebieha v špeciálne vytvorenom prostredí bez prístupu kyslíka, napríklad v uzavretej nádobe alebo nádrži.