Bombe je pomenovaná podľa pohoria Bombe v regióne Sidama, ktoré sa nachádza južne od umývacej stanice Bombe. Táto lokalita je vyvrcholením niekoľkoročnej tvrdej práce a príprav kávového odborníka zo Sidamy Asefa Dukama a jeho rodiny. Pestovatelia, ktorí dodávajú kávu do Bombe, žijú vysoko v bujnom a krásnom horskom údolí Bombe. Sú súčasťou členskej organizácie, ktorú tvorí 667 pestovateľov v rôznych častiach pohoria.
Čerešne
Čerešne Bombe sa spracúvajú v spracovateľskej stanici Bombe Abore, ktorá sa nachádza pri rieke Bonora, ktorá sa spája s riekou Gatta proti prúdu. Mal som to šťastie navštíviť toto miesto v roku 2018. Stanica je jedným z miest, z ktorých Daye Bensa šíri poznatky o zdokonaľovaní spracovateľských postupov zameraných na kvalitu. čerešne, ktoré sa sem dodávajú, rastú v nadmorskej výške 1920 až 2020 metrov. Zrná sú veľmi husté, so silnou koncentráciou menších sitiek (väčšina kávových sitiek má veľkosť 13-14), čo odráža pomalé dozrievanie vo vyšších nadmorských výškach. Káva Natural Bombe sa vyrába z dobre vybraných zrelých čerešní. Čerešne sa pri príjme najprv spláchnu, aby sa odstránili všetky nekvalitné čerešne, a potom sa 14 až 18 dní sušia na afrických lôžkach. Čerešne sa na mieste lúpu na netriedené prírodné bobule a následne sa prepravujú do Addis na konečné triedenie.
Varieta
Castilo – Odroda odolná voči hrdzi, ktorú viac ako dve desaťročia vyvíjala spoločnosť Cenicafé v Kolumbii. Castillo sa vyskytuje najmä v Kolumbii a má vysoké výnosy. Medzi kolumbijskými pestovateľmi je obľúbená vďaka svojej odolnosti voči leave rust.
Natural proces
Prírodné sušenie na slnku, nazývané aj “natural” alebo “suchý proces”, znamená sušenie kávových čerešní vcelku bez použitia vody alebo strojov na odstránenie časti plodov pred sušením. Pred sušením sa čerešne pozbierajú, ponoria do vody a roztriedia, aby sa odstránili nedozreté alebo prezreté plody.