Pestovatelia Keramo žijú vysoko v krásnych horách Bombe a spolupracujú s naším etiópskym partnerom Daye Bensa. Skupinu pestovateľov tvorí približne 1 500 poľnohospodárov v rôznych častiach pohoria a títo pestovatelia dodávajú svoju kávu do práčovne Daye Bensa v Kerame. Hlavnými odrodami sú JARC 74112 a pestované miestne odrody.
Vzhľadom na obrovskú nadmorskú výšku, ktorá dosahuje viac ako 2 300 metrov, sú zrná veľmi husté, s veľkou koncentráciou menších zrn (väčšina z nich má veľkosť 13-14). Káva Washed Keramo sa tradične fermentuje za mokra 36 až 72 hodín a potom sa suší na afrických lôžkach približne 12 až 15 dní, kým nedosiahne približne 10 % vlhkosti. Počas najväčšieho slnečného žiarenia sa lôžka zakrývajú, aby sa zabránilo nadmernému vysušeniu. Prírodná káva Keramo sa suší na afrických lôžkach s čistou plastovou sieťkou a plachtou približne 14 až 18 dní. Čerešne sa na mieste lúpu na netriedené prírodné zrná a následne sa prepravujú do Addis na konečné triedenie.
Stanica svetovej triedy...
Lokalita Keramo, ktorá sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške, udelila Daye Bensa prestížne ocenenie Cup of Excellence v rokoch 2020, 2021 a 2022.
Vďaka tomu si v regióne vybudovala povesť miesta, ktoré produkuje jednu z najlepších káv v celej Etiópii.
Vďaka tomu si v regióne vybudovala povesť miesta, ktoré produkuje jednu z najlepších káv v celej Etiópii.
Spoločnosť Daye Bensa, ktorá bola založená v roku 1996 ako výrobca, prešla všetkými turbulenciami, ktoré pestovanie a vývoz kávy v regióne prináša.
Daye Bensa spolupracuje s rôznymi komunitami pestovateľov, od ktorých dostáva čerešne, a spolupracuje s viacerými pracími stanicami v oblasti Bensa, Sidama, z ktorých niektoré vlastní.
Daye Bensa spolupracuje s rôznymi komunitami pestovateľov, od ktorých dostáva čerešne, a spolupracuje s viacerými pracími stanicami v oblasti Bensa, Sidama, z ktorých niektoré vlastní.
Varieta
Dedičné – Hoci je ťažké nájsť presnú definíciu tohto výrazu, v Etiópii sa používa ako súhrnný termín pre mnohé divoké alebo geneticky nedefinované odrody, ktoré pochádzajú z tejto krajiny.
Spracovanie
Proces Washed, ktorý je v Etiópii bežný, zahŕňa ponorenie kávových čerešní do vody, odležanie, fermentáciu a sušenie, čo vedie k získaniu kávy s jasnou kyslosťou a jasnou, komplexnou chuťou.