Rodrigo Sanchez Valencia je tretia generácia pestovateľov kávy na Finca Monteblanco. Jeho starý otec tu začal pestovať kávu pred niekoľkými desaťročiami a dnes sa Rodrigo snaží zachovať prirodzenú rozmanitosť a produktivitu farmy. Finca Monteblanco sa nachádza v blízkosti Cueva de los Guacharos, jedného z 59 chránených parkov v Kolumbii. Neďaleko tečie aj rieka Suaza, ktorá poskytuje čerstvú vodu na pestovanie a spracovanie. Rodrigo pestuje na Finca Monteblanco odrody Caturra, Geisha, Pink Bourbon a Pacamara. Vysoká nadmorská výška a vynikajúca mikroklíma v Acevedo v Huile vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie špeciálnych káv.
Kvasenie, mango a kvasinky
Čerešne sa vyberajú ručne a dodávajú do mokrého mlyna na mieste. Pred spracovaním čerešní Rodrigo do čerešní pridáva zmes baktérií Lactobacillus, Saccharomyses a cerevisiae, spolu 10 rôznych kvasiniek, ktoré podporujú kvasenie. Rodrigo do tejto zmesi pridáva aj mango, aby dodal ďalšiu chuť. Nakoniec pridáva zmes bohatú na cukor, ktorá podporuje fermentáciu, ako je melasa, panela alebo granulovaný cukor. Zmes sa uzavrie a fermentuje 8 dní. Po zozbieraní sa čerešne rozpučia a do fermentovanej ovocnej zmesi sa pridá káva. Káva kvasí ďalších 180 hodín (7,5 dňa). Po fermentácii sa pergamen umyje v čistej vode a uloží sa na parabolické lôžka, aby sa vysušil. Pergamen sa často prehrabe, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Pergamen schne približne 20 až 25 dní.
Varieta
Purple Caturra – je to mutácia odrody Caturra, ktorá je známa svojou kompaktnou veľkosťou a vysokým výnosom. Často sa vyznačuje vyšším obsahom Brix (cukru) ako tradičná červená Caturra, čo môže prispieť k sladšej šálke kávy. Vďaka tomuto vyššiemu obsahu cukru je táto odroda veľmi vhodná aj na experimentálne metódy spracovania.
Anaeróbna fermentácia
Kvasenie je chemický proces, pri ktorom sa sacharidy, napríklad cukry, rozkladajú na alkoholy alebo kyseliny pôsobením mikroorganizmov za neprítomnosti kyslíka. Hoci je fermentácia svojou povahou anaeróbny proces, pojem „anaeróbna fermentácia“ sa vzťahuje konkrétne na fermentáciu, ktorá prebieha v špeciálne vytvorenom prostredí bez prístupu kyslíka, napríklad v uzavretej nádobe alebo nádrži.