Kávové krajiny 2. Brazília | Kofi.sk
brazilia kava mapa

Kávové krajiny 2. Brazília

Brazílska káva je bezpochyby jednou z najlepších káv na svete. Vďaka ideálnej klíme a organickému spôsobu pestovania sa Brazílčania tešia z veľkých úrod kávových zŕn najvyššej akosti. Viete však niečo o histórii brazílskej kávy a prečo sa teší obľube hlavne v Spojených štátoch amerických?

Z nášho posledného článku o histórii kávy už viete, že blahodarné účinky kávy boli objavené farmárom v Etiópii. Stovky rokov po tomto objave, brazílsky cisár vyslal poručníka Mella Palheta do Francúzskej Guinei, aby urovnal spor o hranice. To nebol ale jediný zámer. Za úlohu mal taktiež získať semiačka kávovníka, ktoré napokon získal zvádzaním guvernérovej ženy, ktorá mu ich ukryté v kytici pri odchode podarovala. Kto by si bol pomyslel, že takáto úsmevná situácia môže byť míľnikom kávovej histórie. 🙂

Dnes kávové plantáže v Brazílii zaberajú vyše 16 000 kilometrov štvorcových. Väčšina z nich je situovaná na miestach s ideálnymi klimatickými podmienkami, konkrétne na území južných štátov Paraná, São Paulo a Minas Gerais. Dôsledkom faktu, že Brazília je najväčším producentom kávy na svete, sa mnoho ľudí skepticky domnieva, že jej kvalita nemôže byť dobrá. Opak je však pravdou. Intenzívna sladká chuť prepojená s čokoládovou a karamelovou arómou robí z brazílskej kávy skutočný unikát vyhľadávaný po celom svete.

Vysoká kvalita a veľký objem produkcie kávy upútal spojené štáty a Brazília sa stala v 19. storočí dovozcom ako do Severnej tak aj Južnej Ameriky. Od 20tych rokov minulého storočia začala Brazília vyvážať kávu aj do iných krajín a odvtedy zásobuje približne 80 % svetového trhu. Ťažké a neočakávané časy zasiahli krajinu v 70tych rokoch, kedy ju postihol takzvaný „Čierny mráz Parany“. Na rozdiel od bežného mrazu, ktorý postihuje zväčša vonkajší obal kávových zŕn, čierny mráz poškodzuje aj jeho vnútro, čo má za následok úhyn celého kávovníku. Ďalšia katastrofa pre brazílsku kávu prišla v roku 2014 v podobe extrémneho sucha a horúčav hlavne v oblasti Minas Gerais.

Ako môžete vidieť, brazílski farmári to nemali vždy ľahké. Vďaka organickým pestovateľským postupom, ktoré sa zachovali dodnes, môžu byť kávové čerešne obsahujúce zrná uskladnené po dlhšiu dobu. Tým sú brazílski farmári pripravený aj na zlé časy a ich kávový priemysel môže prekvitať naďalej bez ohrozenia.

Ohodnoťte náš článok

Žiadne komentáre

Napísať komentár