Kávový špeciál 1. Najdivnejšie kávy vo svete | Kofi.sk
kava salka svet mapa

Kávový špeciál 1. Najdivnejšie kávy vo svete

Svet je rôznorodý a vie poriadne prekvapiť, aj keď máme pocit, že už sme videli všetko. Možno vám neušiel pred niekoľkými rokmi trend, pridávať do kávy kúsok masla a kokosového oleja. Takto pripravenú kávu jej vynálezca nazval bulletproof coffee, čo v preklade z angličtiny znamená nepriestrelná káva. O tejto kombinácií tukov a kávy sa vravelo ako o revolučnom nápoji, ktorý je omnoho efektívnejší ako káva sama o sebe. Samozrejme sa tvrdenia vyvrátili a po pití kávy s maslom sa z vás super človek nestane. Poďme sa pozrieť na najdivnejšie kombinácie a postupy prípravy kávy zo sveta.

Švédska vajcová káva

Čítate dobre. Naozaj sa jedná o kávu s vajcom. Paradoxne sa táto škandinávska tradícia teší najväčšej popularite v americkom štáte Minnesota. Ak ste si predstavili praženicu s kávou v jednom, ste na omyle. Najprv sa zmieša vajce s pomletou kávou a táto zmes sa následne zaleje vriacou vodou a varí sa približne 3 minúty. Potom sa precedí cez sitko alebo kávový filter. Nemusíte sa báť, že by vajce malo negatívny vplyv na výslednú chuť kávy. Nadšenci tohoto receptu tvrdia, že chuť ostáva nezmenená, avšak ovplyvnená je acidita kávy a jej textúra.

Tlsté americano

Americano je espresso drink so zaujímavou históriou. Podľa všetkého vzniklo počas druhej svetovej vojny v Taliansku, keď si americkí vojaci v miestnych bistrách a kaviarňach vypýtali kávu. Američania boli zvyknutí na menej silnú a výraznú kávu, preto si tradičné talianske espresso zvykli riediť vodou. Pred pár rokmi kaviareň v Južnej Kórei povýšila americano na ešte americkejší nápoj. Miestneho baristu napadlo namiesto riedenia kávy vodou použiť nesmrteľnú americkú klasiku – Coca Colu. Nápoj sa podáva s ľadom a teší sa veľkej obľube. Miešať kávu so sladenými nápojmi nie je ale úplne novinkou. Aj na našom území dostanete kúpiť nápoj Mazagrande, na ktorý sme si posvietili v recenzií.

Kávová kambucha

Možno ste už o počuli o čajovom nápoji Kombucha. Jedná sa o fermentovaný nápoj vyrábaný z čaju pomocou symbiotického spoločenstva rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych baktérií. Počas oxidačného a kvasného procesu  v osladenom čaji prebehne mnoho komplikovaných chemických reakcií, pričom sa vytvárajú mnohé zdraviu prospešné látky. Kombucha potrebuje pre svoj život cukor ako zdroj energie pre mikroorganizmy, ktoré ho spracúvajú na biologicky hodnotné látky. Výsledkom tohto zložitého procesu je čisto prírodný produkt bez akýchkoľvek nežiaducich vedľajších účinkov prospešný pre naše zdravie. Tento nápoj je však možné pripraviť aj z kávy, a tak získať mimo prospešných látok, aj trošku energie navyše.

Opičia káva

V Tajwane vyrábajú špeciálnu kávu za pomoci opičích slín. Áno, možno vás napadla cibetková káva, ktorej výrobný proces zahrňuje tiež využitie zvierat, v tomto prípade cibetiek. Tajwanský makak, čo je druh opice žijúci na tajvanských ostrovoch, bol považovaný v minulosti skôr za škodcu. Dnes, ale pomáha vyrábať jednu z najvzácnejších káv sveta. Opice kávové zrná požujú a vypľujú, čo podľa slov domácich pridáva káve vanilkovú chuť a vôňu.

Niekto má rád kávu s mliekom, niekto bez. Každý z nás má iné chute a aj keď dobré netreba meniť, je fajn niekedy zaexperimentovať a skúsiť niečo nové. Ak ste vyskúšali nejaký netradičný recept na kávu alebo ste o nejakom počuli, budeme radi ak sa oň s nami podelíte do komentárov.

Ohodnoťte náš článok

Žiadne komentáre

Napísať komentár