Kenya Mutitu AA Filter, Rozali Coffee

Kód: 1961
Neohodnotené
€20
Skladom

Klasická káva z Kene so živými a odvážnymi tónmi černíc, červenej ríbezle a jemným nádychom broskýň

Detailné informácie

Podrobný popis

Metóda spracovania:

 

Washed proces
Členovia malých farmárov ručne zbierajú kávu a dodávajú ju do spracovateľskej stanice na pulping. Najprv sa husté zrná oddelia od nezrelých „mbuni“ (plávajúcich) pomocou vodného flotácie, čo spôsobí, že husté zrná klesnú a dostanú sa do fermentačnej nádrže.

Prvá fáza fermentácie trvá približne 24 hodín. Po tomto čase sa zrná umyjú a presunú do sekundárnej fermentačnej nádrže na 12-24 hodín. Po dokončení fermentácie sa zrná presunú do umývacích kanálov, kde sa ďalej separujú plávajúce zrná a čistia husté zrná od slizu.

Ďalej sa umyté zrná umiestnia do namáčacích nádrží, kde zostanú pod čistou vodou až 24 hodín. Tento proces namáčania umožňuje aminokyselinám a bielkovinám v bunkovej štruktúre každého zrna vyvinúť sa, čo vedie k zvýšenej kyslosti a komplexným ovocným chutiam v konečnej šálke. Tento proces namáčania prispieva k chuťovým profilom, pre ktoré sú kávové zrná z Kene známe.

Zrná sa následne presunú na počiatočné sušiace stoly, kde sa rozložia v tenkej vrstve, aby sa rýchlo odstránilo približne 50% vlhkosti. Táto počiatočná fáza sušenia trvá približne 6 hodín, predtým než sa zrná zhromaždia a usporiadajú do hrubších vrstiev na zvyšných 5-10 dní sušiaceho procesu. Suché parchmentové zrná sa následne doručia do súkromného mlyna a uložia sa do „bodegas“ na odpočinok. Tieto "bodegas" sú vyvýšené klietky z kuracieho pletiva, ktoré umožňujú káve úplne dýchať.

Kávová stanica Mutitu
Kávová stanica Mutitu bola založená v roku 1963. Nachádza sa v Kathekiini, v okrese Kirinyaga, na južných svahoch hory Mount Kenya, v regióne Kirinyaga. Oblasť má bohatú a úrodnú červenú vulkanickú pôdu v nadmorskej výške 1 420 metrov nad morom. Táto oblasť a susedné regióny sú najvýznamnejšie kávové oblasti v Keni a kávy z týchto oblastí sú pravidelne medzi najlepšími na svete.

Celkom 1 250 členov dodáva kávové čerešne do kávovej stanice Mutitu. Každý člen má priemerne asi pol akra pôdy na pestovanie kávy, spolu s makadamiovými orechmi, fazuľami a kukuricou. Farmári majú prístup k pokroku v oblasti farmárskych vstupov a školeniu v oblasti pestovania plodín a správy pôdy.

Na podporu ochrany životného prostredia je kávová stanica vybavená jamami na odpadovú vodu umiestnenými ďaleko od vodného zdroja, čo umožňuje, aby odpadová voda vsiakla späť do pôdy. Okrem toho spoločnosť povzbudzuje svojich členov, aby na svojich farmách sadili stromy.

Prevádzku kávovej stanice Mutitu dohliada manažér stanice spolu s ďalšími zamestnancami. Ich zodpovednosti zahŕňajú váženie kávy, výber a triedenie kávy, vyplácanie farmárov a riešenie sťažností farmárov. Okrem kávy sú bežné plodiny pestované v regióne banány a kukurica. Stromy Grevillea alebo makadámie sa tiež vysádzajú na poskytnutie tieňa pre rastúcu kávu.

Káva v Keni - Keňské odrody
SL-28 a SL-34 sú známe kávové odrody v Keni. Boli vyvinuté Scott Agricultural Laboratories (SAL), ktoré založila keňská vláda v roku 1903 na poľnohospodársky výskum. Pestovatelia tieto odrody obľubovali pre ich hlboké koreňové štruktúry, ktoré im umožnili prosperovať v suchých prostrediach bez zavlažovania. Tieto odrody tiež dosahovali vyššie výnosy a boli relatívne odolné voči chorobám.

V roku 1985 Keňský výskumný inštitút pre kávu (CRI) predstavil odrodu Ruiru-11, ktorá poskytla ďalšiu možnosť odolnú voči chorobám. Táto odroda bola odolnejšia voči Coffee Berry Disease (CBD) a Coffee Leaf Rust (CLR) a mohla sa vysádzať v vyššej hustote na zvýšenie výnosov. Ruiru-11 mala však plytšiu koreňovú štruktúru, čo ju robilo náchylnejšou na suchá a vyžadovala viac hnojív.

Aby to riešili, farmári začali štepiť Ruiru-11 na stromy odrôd SL, čím spojili hlbokú koreňovú štruktúru SL s odolnosťou voči chorobám a vysokými výnosmi Ruiru-11.

Ďalšia novšia odroda, Batian, ktorú predstavil Keňský výskumný inštitút pre kávu (CRI) v roku 2010, tiež ponúka odolnosť voči CBD a CLR. Zreje skôr, plody prináša už po dvoch rokoch. Hoci výzvy obmedzili jej široké rozšírenie, popularita Batian rastie.

Väčšina farmách v Keni stále pestuje tradičné odrody SL vedľa Ruiru-11 a čoraz častejšie aj Batian. Vzhľadom na malú veľkosť väčšiny fariem nie je možné oddeliť úrody podľa odrôd, čo vedie k zmiešanému pestovaniu týchto odrôd na tej istej farme.

Dodatočné parametre

Kategória: Káva
Hmotnosť: 250g
Štýl praženia: Filter
Krajina pôvodu: Kenya
Odroda: Batian, SL28, SL34, Ruiru 11
Pražiareň: Rozali Coffee
Spracovanie: Washed
Chuťový profil: Černice, červené ríbezle, broskyňa
Región: Kathekiini, Kirinyaga
Farma: Smallholder Farmers
Producent: Mutitu Coffee Factory
Nadmorská výška: 1200–2000 m.n.m.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: