Mexico Marisol Serrano, Rozali Coffee
Kód: 2006Podrobný popis
Finca El Plátano
Marisol Ramirez Serrano
Marisol Ramirez Serrano, ktorá vyrástla v rodine pestovateľov kávy, vedie farmu Finca El Plátano v Chocamáne, Veracruz. Od 19 rokov sa naplno venuje kávovému priemyslu a pod vedením svojho otca získala rozsiahle znalosti. Dnes farmu riadi a zároveň dohliada na značku praženej kávy.
Finca El Plátano sa nachádza vo výške 1350 metrov nad morom a pestuje odrody Bourbon, Caturra, Colombia a Typica. Ročne exportuje približne 30 bultos (69 kg každý) a zamestnáva jedného pracovníka na plný úväzok a 10 sezónnych zberačov kávy. Priemerná úroda dosahuje 300,80 kg na zber.
Na Finca El Plátano káva rastie v tieni a je vyživovaná kompostom z dážďoviek. Farma vykonáva každoročný rez a realizuje päť zberov ročne. Po zbere sa kávové čerešne odslupkujú, plávajú a následne odpočívajú 20 hodín pred sušením v sušiacej komore Guardiola približne 22 hodín.
Po spracovaní káva odpočíva v vreciach a obaloch štyri mesiace pred exportom, čo zaručuje optimálnu kvalitu a chuť.
Hoci farma nemá konkrétne sociálne ani environmentálne projekty, Marisol sa aktívne venuje riešeniu problémov spôsobených mrazom a extrémnym teplom. Jej prioritou je udržať úroveň produkcie a prispôsobiť sa environmentálnym zmenám.
Okrem kávy sa na Finca El Plátano pestujú aj banány, čo ukazuje rozmanitosť poľnohospodárstva na farme. Napriek prekážkam Marisol poháňa vášeň pre kávu a jej cieľom je produkovať kávu najvyššej kvality. Starostlivé pestovateľské a spracovateľské postupy zabezpečujú, že každá várka spĺňa tie najvyššie štandardy excelentnosti.
Mexiko
Veracruz
Kávu do Mexika priniesli koncom 18. storočia európski farmári, ktorí zamestnávali pôvodných mexických robotníkov. Na začiatku 20. storočia začali agrárne pozemkové reformy meniť kávový priemysel. Dnešné mexické kávové farmy sa výrazne líšia od veľkých plantáží minulosti. V súčasnosti je v krajine 515 000 pestovateľov kávy, pričom 85 % z nich sú pôvodní obyvatelia Mexika. Navyše, 95 % týchto pestovateľov obhospodaruje menej ako tri hektáre pôdy.
Tri hlavné kávové regióny v Mexiku sú Chiapas, Oaxaca a Veracruz. Každý z nich sa vyznačuje jedinečným charakterom kávy, pričom Veracruz bol prvým štátom, kde sa zasadil kávovník.
Najkvalitnejšia káva vo Veracruze rastie vo vnútrozemských horách v nadmorskej výške 1 100 – 1 600 metrov. Tieto kávy majú tóny svetlého červeného ovocia, čučoriedok, karamelu a panely. Sú jemné, s výraznou kyslosťou, veľmi šťavnaté a zanechávajú sladko-kyslú dochuť.
Zo spomínaných troch regiónov je Veracruz technologicky najvyspelejší. Pestuje odolnejšie odrody kávy a využíva kontrolované techniky výsadby. Mnohí pestovatelia vo Veracruze sadia kávovníky v rovnomerných rozostupoch jedného metra, pričom na hektár neumiestnia viac ako 5 000 rastlín
Dodatočné parametre
Kategória: | Káva |
---|---|
Hmotnosť: | 250g |
Štýl praženia: | Filter |
Krajina pôvodu: | Mexiko |
Odroda: | Bourbon, Typica |
Pražiareň: | Rozali Coffee |
Spracovanie: | Washed |
Chuťový profil: | Oolong čaj, červené jablko, čokoláda, pražené mandle |
Región: | Chocomán, Veracruz |
Farma: | Finca El Platano |
Producent: | Marisol Ramirez Serrano |
Nadmorská výška: | 1350 m.n.m. |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.