Nikaragua San Antonio, Kmen Coffee Roasters

Kód: 2014
Neohodnotené
€16
Skladom

Grep, lieskovcový krém, zelené jablko

Chceli sme na espresso niečo nevšedné, ale nie žiadnu veľkú bláznivosť. A tak sme vybrali Nikaraguu San Antonio, ktorá je svieža, šťavnatá a hravá.

Na jazyku sa vám rozprestrie chuť zeleného jablka spolu so sladkou chuťou lieskovoorieškového krému a túto parádu zavŕši zrelý grep.

Detailné informácie

Podrobný popis

Družstvo Cafetos de Segovia, založené v roku 2015 sestrami Anou a Marthou Albir Sotomayor, predstavuje tretiu generáciu rodiny hlboko zakorenenej v pestovaní kávy v Nikarague. Ich poslaním bolo spracovávať a vyvážať vysoko kvalitnú kávu zo svojich fariem a ďalších miestnych statkov. Dnes sa družstvo môže pochváliť viac než 40 sezónnymi pracovníkmi, vrátane 19 žien z regiónu Mozonte a 8 stálych zamestnancov. Ročne vyvezie 6 000 quintálov kávy (približne 272 500 kg) a poskytuje svojim členom technickú pomoc, priebežné školenia na zlepšovanie kvality a finančnú podporu na vylepšenie fariem a odhady úrody. Sú držiteľmi rôznych certifikácií týkajúcich sa hnojív.

Farma San Antonio nesie meno na počesť katolíckej oddanosti rodiny svätému Antonovi Paduánskemu. Od roku 2010 ju vlastní Angelica Maria Hernandez Lopez a jej rodina. V súčasnosti farmu spravuje jej švagriná Heydi Magaly Gomez Rivera, ktorá dohliada na všetky produkčné operácie.

Farma sa nachádza 1 200 metrov západne od Finca Santa Gema v El Pinabete a má rozlohu 3,65 hektára. Zamestnáva jedného stáleho pracovníka a počas obdobia zberu a spracovania najíma ďalších päť pracovníkov. Leží v nadmorskej výške 1 400 – 1 600 metrov a jej hlinitopiesčitá pôda podporuje pestovanie odrôd Catuai Rojo, Catimor a Parainema. Obdobie zberu prebieha od decembra do apríla.

Farma zavádza ekologické a udržateľné poľnohospodárske postupy, ako je používanie organických hnojív, pesticídov s nízkou intenzitou (zelené štítky) a pestovanie stromov na zatienenie (lesné druhy, ovocné stromy a banánovníky). Pravidelný rez a úprava tieňa podporujú rast kávovníkov, pričom ručný zber zaisťuje výber iba zrelých čerešní.

Spracovanie kávy

Vybrané kávové čerešne sa ručne zbierajú, merajú a zbavujú dužiny, než prejdú fermentáciou po dobu 24 – 36 hodín. Zrná sú potom premyté čistou vodou a transportované v plastových vakoch a macenových vreciach do spracovateľského zariadenia. Po príchode do suchého mlyna je káva rozprestretá na africké postele, aby schla bez kontaktu so zemou. Následne sa uskladňuje oddelene vo vyhradenom priestore, kde odpočíva približne mesiac. Keď je pripravená, balí sa do jutových vriec a je pripravená na export.

Udržateľnosť a budúcnosť

Farma San Antonio podporuje rôzne sociálne a ekologické iniciatívy a dbá na udržateľnosť v sociálnych, ekonomických a environmentálnych aspektoch. Farmári sú odmeňovaní na základe kvality ich kávy. Platobný systém farmy motivuje vyššiu kvalitu a ponúka prémiovú cenu za dobre spracovanú pergamenovú kávu.

Hlavným problémom, ktorému San Antonio čelí, je zmena klímy, ktorá zvýšila výrobné náklady. Plány do budúcna zahŕňajú zlepšenie systému mokrého spracovania na zvýšenie efektivity a kvality produkcie.

Táto farma je príkladom odhodlania k udržateľnému pestovaniu kávy, kvalitnej produkcii a podpore komunity, čím prispieva k svetlej budúcnosti nikaragujskej kávy.

Dodatočné parametre

Kategória: Kmen Coffee Roasters
Hmotnosť: 250g
Štýl praženia: Espresso
Krajina pôvodu: Nikaragua
Pražiareň: Kmen Coffee Roasters
Spracovanie: Washed
Chuťový profil: Grep, lieskovcový krém, zelené jablko
Región: Mosonte, Nueva Segovia
Odroda: Caturra, Red catuai
Farma: San Antonio
Producent: Cafetos de Segovia, sestrami Ana a Martha Albir Sotomayor

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola