Recenzia na turecku kávu Kurukahveci | Kofi.sk
recenzia-tureckej-kavy-kurukahveci

Recenzia na turecku kávu Kurukahveci

4.9
(58)

V našich končinách mnoho ľudí nedá dopustiť na starého dobrého „turka“. Napriek novodobým spôsobom prípravy kávy od pákových, automatických či kapsulových kávovarov sa stále teší veľkej obľube a pre mnohé generácie sa stal už tradíciou. Aj keď ide v podstate o jednoduchú zalievanú kávu, existuje mnoho spôsobov, ktorými je ho možné pripraviť. My sme sa rozhodli vyskúšať toho najpravšieho „turka“ z dnes už legendárnej kávy značky Kurukahveci priamo z Turecka.

História Kurukahveci

Káva v Instanbule nabrala na popularite  vďaka Özdemir Pasha, ktorý bol osmanským guvernérom, ktorý si nápoj zamiloval. Nápoj bol pripravovaný v konvičke zvanej cezve (džezva) podľa postupov objavenými Turkami, a tak vznikol názov turecká káva. Neskôr v roku 1554 v okresnej časti Tahtakale vznikla sieť kaviarní, kde sa káva podávala a ľudia zvykli tieto kaviarne navštevovať za účelom relaxu. Stretávali sa s priateľmi, čítali knihy, hrali šach alebo diskutovali o aktuálnych témach. Vďaka cestovateľom, ktorí prechádzali Istanbulom začala turecká káva naberať na popularite medzi ľuďmi aj mimo brány Istanbulu a rozšírila sa do Európy a neskôr do celého sveta.

Kurukahveci Mehmet Efendi vznikla v roku 1871 a bola prvou kávovou značkou, ktorá začala predávať praženú a pomletú kávu širokej verejnosti. Dnes je Kurukahveci synonymom tureckej kávy v celom svete.

Čo na ňu hovoríme my?

Káva Kurukahveci nás prekvapila svojou vysokou kvalitou. Je vákuovo balená a jej aróma nás očarila hneď po otvorení dózy. Pravá turecká káva by mala mať konzistenciu podobnú práškovému cukru. Naozaj ide o veľmi jemné mletie, ktoré zaručí máloktorý mlynček na kávu. Túto podmienku Kurukahveci splňuje na 100 %. Má jemnú štruktúru a farbu pripomínajúcu pravé kakao.  Vôňa tureckej kávy sa rozliehala miestnosťou už pred samotnou prípravou, no skutočný zážitok začína pri jej príprave.

Na prípravu sme použili medennú džezvu a snažili sme sa dodržať klasický overený postup. Pri toľkej vôni už pri samotnej príprave sme sa len na seba s kolegom usmievali a boli plní očakávaní, čo nám tento svetový skvost ponúkne. Po krátkej príprave nastal ten vytúžený moment. Po prvý krát ochutnať pravú tureckú kávu ako z pohľadu prípravy tak aj z použitia pravej ikonickej tureckej kávy. Prekvapila nás naozaj dokonalá pena, ktorá si držala svoju formu aj po čase. Káva ma veľmi špecifickú chuť, ktorú si naozaj zapamätáte do konca života. Je veľmi jemná a aromatickejšia ako iné druhy káv. Má dokonale vyváženú aciditu s podtónamy škorice, kakaa a orientálnych chutí. Jej konzistencia je hustejšia, dalo by sa tvrdiť, že pripomína riedky sirup. Sme očarení a na prvý pohľad sme sa do tureckej kávy zamilovali. Ak nedáte dopustiť na vášho slovenského „turka“, určite by ste mali vyskúšať a dať šancu tomu pravému. 

Kofi odporúča: Káva Kurukahveci Mehmet Efendi 100g

Ohodnoť článok

Výsledok 4.9 / 5. Počet hlasov: 58

Zatiaľ žiadne hlasy! Buď prvý, kto ohodnotí tento príspevok.

Žiadne komentáre

Napísať komentár