Robili ste to celé zle - Moka konvička | Kofi.sk
moka konvicka na sporaku

Robili ste to celé zle – Moka konvička

Moka kanvičku nájdete takmer v každej domácnosti po celom svete. Tento šikovný kávovar bol navrhnutý v štyridsiatych rokoch minulého storočia a našiel si priazeň ľudí hlavne v Európe a južných krajinách. Mnoho ľudí má moka konvičku zafixovanú s vysokou aciditou a nie veľmi vábnou textúrou a chuťou výslednej kávy. Taký istý dojem som nadobudol aj ja, keď som moka konvičku vyskúšal po prvý krát počas štúdia na vysokej škole. Keď som sa pristihol, že musím svoju kávu „brzdiť“ čistou vodou, uvedomil som si, že robím niečo zle a káva z moka konvičky predsa nemá chutiť ako náplň do batérií. Po pátraní a študovaní som prišiel na to, že som to robil kompletne celé zle.

Čistota

Ruku na srdce, ako dôkladne čistievate kanvičku? Čistota je základ a platí to aj pri príprave dobrej kávy. Kanvičku je najlepšie dôkladne umývať bezprostredne po použití. Trik, o ktorom som ani ja nevedel, spočíva v rozobraní aj filtru, ktorý oddeľuje spodnú nádobu na vodu od vrchej. Po mesiacoch používania a prvom rozobratí som tam objavil „poklad“, ktorý rozhodne nechcete mať vo svojej káve. Kanvičku je dobré po umytí neuťahovať na tesno, kľudne ju môžete nechať rozobratú, aby sa zabránilo zatuchnutiu z vlhkosti.

Káva

Kvalita vstupného materiálu je kľúčom k úspechu. Ideálnou voľbou je čerstvo namletá káva na jemno, ako pri espresse. Kávu rovnomerne nasypeme do zásobníku a zarovnáme. Dôležité je, aby káva nebola utlačená, inak by cez ňu para prechádzala nerovnomerne.

Voda

Mnoho ľudí pripravuje kávu v moka konvičke so studenou vodou. To je jednou z najväčších chýb, ktoré zapríčiňujú zlú chuť kávy. Správne by mala byť voda tesne pod bodom varu. Treba si však dať pozor, voda rýchlo zohrieva kanvičku a môžete vás popáliť. Ak si potrpíte na detaily a chcete mať istotu, že vaša voda je tá najideálnejšia, prečítajte si náš článok, kde sme sa venovali téme Aká voda je najvhodnejšia pre kávu.

Teplota varenia a načasovanie

Teplota akou pripravujeme kávu je taktiež dôležitá. Ak káva intenzívne preteká a prská do hornej nádoby, znížime teplotu, ak preteká veľmi pomaly a len pobubláva, teplotu zvýšime. Ideálne je kávu pripravovať na strednom stupni varenia. Akonáhle káva prestane vytekať a bude počuť len sičanie, je hotová.

Chladenie

Zvláštne však? Tiež ma tento krok prekvapil, ale má svoje opodstatnenie. Hneď po varení konvičku ochladíme mokrou utierkou alebo spodnú časť ponoríme do studenej vody. Ochladenie zastaví extrakciu kávy a tým sa vyhneme znehodnoteniu chuti a arómy.

Už nám len ostáva vychutnať si našu obľúbenú, chutnú a voňavú kávu pripravenú z moka konvičky. Dúfame, že vám náš návod uľahčí prípravu kávy a zbúra pravidlo, že káva z moka konvičky je zlá. Ak máte ďalšie tipy, budeme radi ak sa s nami o ne podelíte. 🙂

Ohodnoťte náš článok

1Komentár
  • H4kk1
    Publikované 22:34h, 17 augusta Odpovedať

    Niesom si istý či “chladenie” je v postupe ok. Ak je moka hliníková tak sa hliník popraská a potom sa ho môže do vody uvoľňovať výrazne viac čo nieje vhodné.

Napísať komentár