Ristretto | Kofi.sk

Čo je Ristretto

Ristretto je nápoj pochádzajúci z južného Talianska, zo Sicílie. Je veľmi podobné espressu, ale s tým rozdielom, že jeho objem je okolo 20 ml. K zmenšeniu espressa sa uchyľujú miestni milovníci kávy kvôli vysokým teplotám v tomto kraji, kedy bolo potrebné ešte zmenšiť nápoj, aby pri pití nedochádzalo k zvyšovaniu teploty organizmu.

 

Spôsoby, ako ristretto pripraviť, sú dva:

Extrakcia sa zastaví skôr pri rovnakej hrubosti mletia.

Káva sa zomelie jemnejšie, takže za rovnaký čas ± 25 sekúnd stihne pretiecť pákou menej vody. V kaviarni však nie je čas na pomerne zložité prenastavovanie mlynčeku, preto sa volí všeobecne prvý variant, prípadne barista pridá pri rovnakej hrubosti viac kávy do portafilteru (páky).
V chuti by malo byť ristretto o niečo menej horké, naopak sladkosť a acidita sú ešte viac akcentované. Vďaka vyššiemu podielu extrakcie je samozrejme silnejšie telo.

čo je ristretto